על ידי ש. כהן-סיון » 11 מרץ 2009, 23:05
שלום לך:
לא ציינתם מה מטרתכם. אם זה נועד למטרות לימוד/מחקר/סקרנות, אפשר לנסות. אם כוונתכם הכנה היא לשכפל פרי אהוב בדרך זו, הסיכויים קלושים ביותר. זריע (עץ הגדל מזרע) מניב לרוב פרי שאינו נאמן למקור. בדרך כלל התולדה היא פירות צמח האם הקדמון שהוא עץ בר עם פירות לא ממש ראויים למאכל. מאז היות המין בבר עשה האדם פעולות שונות, גם ביולוגיות וגם סטטיסטיות, כדי להשביח ולבחור לעצמו זן בעל תכונות רצויות למאכל. כאשר מגדלים זריע הפרי חוזר לרוב להיות כבמקור הקדמוני. כך הם הדברים למרבית הגלעיניים המעניינים אותך, אבל כל מקרה יש לדון לגופו. מעבר לבעית התאימות עם המקור, זריעים מתחילים להניב רק אחרי שנים רבות, לעיתים 10 ולעיתים גם 30 או 40 שנה. מכאן אפשר להבין שלא זו הדרך המומלצת לרבות עצים בגינון הביתי, אלא אם מדובר בתרגיל לצורכי למידה.
על כל פנים, אם אתם מעונינים להגדיל את סיכויי הנביטה שברו סזהירות את הקליפה המגנה על העובר הנמצא בפנים. את הזרע החשוף הניחו בצל למשך שבועיים להתיבש ולאחר מכן זרעו במצע משתלות סטרילי. נעצו את הזרעים לעומק 1סמ' כאשר החוד שלהם מופנה כלפי מעלה. שמרו על מצע לח בכל עת אך לא מוצף. הנביטה תקרה בתוך מספר ימים עד מספר חודשים, תלוי במין המדובר. סיכויי ההישרדות של נבט צעיר אינם גדולים בגלל גורמי מחלות שונים אשר כנגדם זריעים אינם עמידים. אם הנבט ישרוד להגיע לגובה של 20סמ', העבירו אותו לעציץ גדול יותר או לקרקע והמתינו בסבלנות. כאמור, עד למתן פרי תחלופנה שנים רבות, ואין לדעת את טיבו של הפרי מראש. לרוב הוא יהיה מאיכות גרועה או בלתי אכיל כלל. עם זאת, לעיתים מאוד רחוקות נוצר בדרך זו זן בעל איכויות גבוהות במיוחד. לדוגמא, התפוז הטבורי העסיסי וטעים הוא תוצאה של זריע. הוא עצמו עקר ללא זרעים וריבויו מאז התגלה הוא רק באמצעות הרכבות.
בהצלחה.