הרכבת צמחים ועצים נועדה ליצור צמח או עץ בעל תכונות-יתר.
ההרכבה היא חיבור של צמח עמיד בעל שורשים וראשית-גזע, המשמש כבסיס ונקרא: "כנה", יחד עם צמח עליון ועיקרי הנקרא: "רוכב". ל"רוכב" יש תכונות מיוחדות של יופי, פוריות ועמידות בפני פגעים.
ההרכבה בצמחים ידועה וקיימת במשך דורות רבים.
הריבוי המסחרי באמצעותן של הרכבות, נפוץ תחילה בגידול וטיפוח עצי פרי, בגפנים ובוורדים.
הרכבה מסחרית של עצי נוי התחילה הרבה יותר מאוחר. בשנים האחרונות מתאפשר מבחינה כלכלית להרכיב גם עצי נוי שאינם גדלים למטרות יבולים מסחריים, אלא למטרות שיפור מראה העצים בגן.
כדאי להזכיר שהיום מרכיבים גם שיחים, מטפסים וירקות.
מהי "הרכבה"?
בכל עץ יש רקמות תאים מתחלקים, שמהן מתפתחים כל חלקי הצמח. חלק מרקמות הצמיחה מצוי בקודקודי הצמיחה והפריחה. הרקמה המתחלקת העיקרית נמצאת מתחת לקליפת העץ וצבעה ירוק. היא נקראת "קמביום".
מהרקמות המתחלקות – מתרבות (למעשה הן כעין רקמה עוברית של תאי גזע המצויים ביצורים חיים) עושים בטכניקה מודרנית את הריבוי באמצעות תרביות רקמה.
בהרכבה, הנעשית בכמה שיטות אפשריות, מביאים למגע הדוק בין רקמות הקמביום של ה"כנה" ושל ה"רוכב". תוך כדי התחלקות תאים וצמיחה מושג החיבור בניהם.
ההצלחה של ההרכבה, מותנית בהתחברות טובה בין ה"רוכב" לבין ה"כנה" עד שהם יוצרים רקמות משותפות ואזור החיבור מגליד ומתכסה בקליפה משותפת.
ה"כנה" תמיד תהיה בתחילה יותר גדולה ומבוססת מה"רוכב". לרב היא תהיה שתיל מושרש מייחור או נבט. ה"רוכב", למרות שתכונותיו יותר נראות לעין, יכול להיות בגודל מצומצם, אפילו עד לעין בודדת אחת.
חשוב לדעת שיש קושי לא קטן למצוא התאמה גנטית וקרבה של "שארות גנטית" בין הכנה לרוכב. לפיכך – רק לעיתים נדירות מתאפשרת הרכבה בין בני מינים שונים שאינם קרובים.
יתרונות ההרכבה
בגלל יתרונותיה, יש לשיטת הריבוי בהרכבה, עדיפות על-פני צורות ריבוי אחרות בכמה תחומים חשובים.
א. אפשרות לבחון במהירות זנים וטיפוסים בעלי תכונות ייחודיות.
כאשר מגלים וריאנט, זן או טיפוס של עץ, שנראה בעל תכונות ייחודיות הרצויות לנו, כדאי לבחון את תכונותיו מהר ככל הניתן.
רק בהגיעו לגודל סביר, ידועות כל תכונותיו וההרכבה על צמח קרוב, מאפשרת צמיחה מהירה למדי.
ב. הפצה מהירה של חומר ריבוי המצוי בכמויות מצומצמות ובמקומות מרוחקים.
ברב המקרים המקור הצמחי המיוחד והרצוי, הוא צמח / עץ בודד שלא ניתן להסתמך על ריבויו מזרעים. יתכן שאינו נושא זרעים פוריים ואם הם פוריים יצמחו ממנו עצים לא אחידים עם שונות רבה בניהם.
אם נדרש ריבוי וגטטיבי, הריבוי מתרביות רקמה מאד מאד יקר ולא מוצלח בכל המקרים. הריבוי מייחורים "מבזבז" חומר צמחי יקר והריבוי ע"י הרכבה (בד"כ הרכבת עין בודדת) יותר כדאי.
לצורך הרחבת התפוצה הגיאוגרפית והקדמת אקלום מאזורי עולם שונים במהותם, משתמשים בהרכבות.
ג. לקבלת צמח משופר – משלבים תכונות רצויות של "כנה" עם "רוכב" נבחר.
בין התכונות המבוקשות של הכנות מחפשים צמחים שמסוגלים לגדול בתנאי קרקע קשים. עצים רבים מתקשים לגדול בביצה, בקרקע חולית, בקרקע מלוחה או מרובת גיר. אולם ניתן למצוא כנה ספציפית שתתאים לסוג קרקע מסוים. ישנם צמחים עמידים יותר לפגעים ומחלות-קרקע והם עשויים לשמש כ"כנות".
במקרים רבים מבוקשות "כנות" הנותנות צורת צימוח אופיינית לצמח המורכב עליהן. כך אפשר לקבל צמח / עץ יותר גדול או יותר קטן. אפשר בקלות לגדל עץ על גזע גבוה במיוחד ובהרבה פחות זמן.
בין התכונות הרצויות של הרוכבים, בעצי הנוי חשובה לנו הצורה. החל בצורת העץ הכללית והמשך בתכונות פריחה ממושכת שמצטיינת בצבע וגודל, וכן בצבעי עלווה ושלכת.
מקובל להיעזר בהרכבות לגדל עצים שאינם מפיצים זרעים ונבטים מטרידים. תיתכן הרכבת עצי זכר בלבד או עצים מטיפוסים שאינם פוריים.
לחילופין, ישנם מינים שפריחתם הזכרית מטרידה או אלרגנית ומהם מרכיבים נקבות בלבד.
ד. ההרכבה עוזרת להתגבר על קשיי-ריבוי של מינים וסוגים מסויימים.
יש צמחים שאינם מתרבים ע"י זרעים וגם קשה למדי להצליח לרבותם מייחורים. ההרכבה עשויה להיות הדרך האפשרית לריבויים.
אם מגיעים לצמחים טובים, שתכונותיהם לאחר הרכבה ידועות ומומלצות בהשוואה לשאר בני מינם, אז למה לא עושים רק עצים מורכבים?
עלינו לזכור שבגלל החיפוש של הזן וההוצאות המיוחדות לעבודה שיש למשתלה, תמיד העצים המורכבים, היותר טובים, יהיו גם יותר יקרים.