סחלבים

אנשים רבים רואים בסחלב צמח אריסטוקרטי המיועד לבעלי אמצעים בלבד. הנחה זו ייתכן והיתה נכונה בעבר, אך כיום היא מוטעית והסחלב יכול להימצא בבית כל אדם שליבו חפץ בכך.
גידול הסחלבים בתרבות, החל בבריטניה ב - 1780. האזורים העיקריים מהם הובאו הסחלבים היו - אפריקה, אסיה הדרומית (הודו), האיים האסייתים (בורנאו והפיליפינים) וממרכז אמריקה ודרומה.
בערך כחצי מאה לאחר מכן נוצר הסחלב הראשון מהכלאה, ומאז רבבות משוגעים ברחבי העולם יוצרים באופן מלאכותי, סחלבים חדשים בעלי מגוון אין סופי של צבעים גדלים וצורות.
הסחלבים הן אחת ממשפחות הפורחים הגדולות ביותר, עם למעלה מ28,000 זנים ו100,000 הכלאות. הסחלבים פורחים במגוון עצום של צבעים ופסים, רובם אפיפיטים רב שנתיים, זאת אומרת שבטבע הם גדלים כשנצמדים לעצים ושורשיהם מחוץ למצע שתילה. הסחלבים מקבלים את הלחות וחומרי ההזנה שהם זקוקים להם מהאוויר ומגשם.
הרבה סחלבים פורחים פעם או פעמיים בשנה. הפריחה שלהם יכולה להימשך עד 45 יום, תלוי בסוג הסחלב. הסחלב יכולים להמשיך לחיות במשך שנים, אפילו עשורים.
טיפול בסחלבים בתוך הבית
בהיותם צמחים טרופים, הסחלבים מעדיפים טמפרטורה בין 16 ל26 מעלות צלזיוס. הם סובלים מרוחות פרצים, מקומות קרים, חדרים הסובלים מירידת טמפרטורה מיידית (חדרים קטנים אשר מתקררים במהירות ממזגן) ואיזורים עם משב רוח חם (מתחת למזגן הפועל על חימום, למשל)
הסחלבים משגשגים באוויר שבו 50% לחות ומעלה, ולכן יכולים להתאים למקומות לחים כמו ליד חלון במטבח מכיוון שהמים מהכיור מספקים לחות נוספת.
(לחות נמוכה עלולה לגרום לפגיעה בעלים ולירידה בפריחה. על מנת להעלות את הלחות ניתן להניח את הסחלב על גבי חלוקי נחל או חצץ בתוך תחתית מלא במים.
שורשי הסחלב

הטיפול בסחלבים נכון וקל יותר כשמכירים את מערכת השורשים המסועפת של הסחלבים. שורשי הסחלב ארוכים ולא מתפצלים כמו שורשי צמחי בית טיפוסיים אחרים. השורשים צריכים להיות לבנים-ירקרקים וקשים למגע.
הסחלבים מעדיפים לגדול במצע אוורירי כגון מוס או שבבי עץ בארקס. השורשים מתפתלים סביב המצע וכך מתאפשרת סירקולציה של אוויר סביב בית השורשים. יש להשקות את הסחלב כל 7 עד 10 ימים, כאשר המצע יבש לחלוטין. ההשקייה מתבצעת בהצפת הכלי ועל כן יש לדאוג שלסחלב יש חורי ניקוז אשר יימנעו ריקבון שורשים.
אם השורשים כל הזמן ירקרקים (ללא לבן) כנראה שהשקיתם יותר מדי.

הסחלב פורח בצבעים מרהיבים והוא החלק היפה ביותר בצמח. הפריחה מתבצעת פעם-פעמיים בשנה, בדרך כלל באיזור החורף ויכולה להימשך מספר חודשים. דישון הסחלב בחודשים החמים יותר יסייע לסחלב להתכונן לקראת מחזור הפריחה שלו.
טיפול בזמן הפריחה
- שמרו על הטפרטורה בסביבת הסחלב למטה מ-30 מעלות.
- שמרו על משטר השקייה אחיד
- הימנעו מהזזת הסחלב לאיזור אחר בבית, על מנת לשמור על תאורה וטמפרטורה אחידה ככל האפשר
- חלק מהסחלבים יכולים לפרוח מחדש על ידי חיתוך עמוד הפריחה 4-5 ס"מ מתחת לנקודת פריחה.
- אין להעביר או לשתול מחדש סחלב בזמן הפריחה
- סחלבים גדולים יותר זקוקים לתמיכה לעמודי הפריחה. הכניסו בזהירות שיפוד או מקל צר וארוך לתוך מצע השתילה והצמידו את עמוד הפריחה למקל בעזרת קליפסים קטנים. אין להשתמש באזיקונים או בחוטים שעלולים לפגוע בסחלב
טיפול בסחלב לאחר הפריחה
לאחר הפריחה, הפרחים יתביישו ויפלו מהסחלב. עלים שהיו מבריקים עלולים לאבד מהברק שלהם ועלים בוגרים יהפכו לצהובים. למרות שהסחלב לא נראה בריא, הוא כן! זאת בסך הכל התקופה שבה הסחלב "נח". הזמן הזה נותן לצמח זמן לבנות עצמו מחדש, לחזק את מערכת השורשים שלו ולגדל עלים חדשים. תוך מספר חודשים, אם הסחלב נשאר בריא, הוא כבר יהיה מוכן וערוך לסבב פריחה חדש.
שתילה והעברת הסחלב
בסופו של דבר, מערכת השורשים של הסחלב תהיה גדולה מדי בשביל העציץ שבו קניתם אותו או שמצע השתילה יתיישן ויתפורר במגע. מצע ישן משמר יותר לחות לאורך זמן מה שמעלה את הסיכוי לריקבון שורשים.
תתכוננו להעביר את הסחלב לכלי חדש כל שנה-שנתיים בערך. יש להעביר את הסחלב לכלי קצת יותר גדול מהקודם (בערך כ5 ס"מ) ולא להעביר ישר לכלי גדול מדי.
הכניסו את הסחלב עם הכלי לדלי עם מים למשך כ10 דקות.
שילפו את הסחלב בזהירות מהכלי שלו. היעזרו במספריים נקיות להסיר שורשים ישנים. הסירו עלים יבשים או צהובים. נקו את השורשים ממצע השתילה הישן שנדבק אליהם.
סדרו את השורשים בתוך הכלי החדש. מלאו את הכלי במצע הסחלבים הייעודי, עד לגובה העלים התחתונים. השקו את נגירה את כל בית השורשים.
עלי הסחלב עלולים לצבור אבק. נגבו אותם בזהירות בבד רך
בדקו את העלים והפרחים להימצאות מזיקים כגון אקריות וכנימות. אם זיהיתם כאלה, טפלו בעזרת חומרי הדברה אורגניים ו"קלים" יותר.