טעמם וניחוחם של הצמחים השונים, ידועים לאדם עוד משחר האנושות, רבים מהם בשימוש למטרות קולינריות וריפוי.
היום הצמחים משמשים לא רק לריפוי, או למאכל ותיבול מזון ומשקאות אלא גם לנוי ולעיסוק מרגיע ומהנה.
אצלנו בגינה שילובם של צמחי תבלין נבחרים, נעשה הן בגלל תועלתם השימושית והן בגלל צורתם ותרומתם בגוונים ובפרחים ליופיה של הגינה.
כמעט לכל צמחי התבלין יש יותר משימוש אחד ואם לא מגזימים בשימוש יש להם השפעה מרגיעה על מערכת העיכול.
לחלקם- השפעות רפואיות על מערכת הנשימה והפחתת כאבי הראש וכאבים אחרים, אך צורת השימוש והכמויות מחייבות זהירות, כי לכל אדם תהיה תגובה אישית.
תנאי גידול
למרביתם נדרשים לפחות 6 שעות שמש וכמויות מים לא רבות, בכדי לקבל צמיחה טובה וריכוז ארומטי אופטימלי.
לאלה הגדלים במיכלי גידול, נדרשת השקייה סדירה נגד התייבשות, פרט למעטים (כמו ריחן, טרגון) עמידותם בתנאי החורף טובה.
איפה לשתול?
הצמחים מתאימים במיוחד לשילוב במסלעות או ערוגות וגם באדניות ועציצים מוארים הניצבים על אדן החלון, במרפסת, בפאטיו ובשולי מדרכה.
לשיחים גדולים נדרש מקום נרחב מספיק.
בגינה קטנה נשאף לצמצם התפשטותם של צמחי תבלין ובמיוחד אלה של בעלי השלוחות (כגון: מיני נענע, מליסה) ע"י גידולם בתוך מיכלי גידול, אפשר לטמון בתוך הערוגה את מכלי הגידול (ארגז, דלי, אדנית וכו').
רצוי למנוע ערבוב של צמחיה בין אותם הצמחים המשמשים למשקאות, לבין אלה המשמשים לתיבול תבשילים ודברי מאפה ולבין אלה המשמשים לבישום, בכך נצמצם טשטוש של ארומה מיוחדת.
מחלות ומזיקים
פגיעתם בעלים מציבה בפנינו בעיה. שלא כמקובל בגינה- אין לרסס חלקי צמח המיועדים למאכל.
אפשר לפזר על הארץ בלבד, פתיונות ספסן נגד זחלי עשים ופרפרים, מתזון- נגד חלזונות, ודיזיקטול או פירינקס גרגירי נגד נמלים ומזיקי קרקע.
אם ההשקיה תהיה בטפטוף, ללא הרטבת העלים, נפחית את מחלות העלים.
איך משתמשים בצמחי תבלין?
צמחי תבלין רב שנתיים, מגיבים יפים לקיטומים חוזרים (קטיף של קצות ענפים). הם מסתעפים ומלבלבים יפה יותר ולבלובם הצעיר טוב לשימוש.
צמחי תבלין רב עונתיים- מתקיימים כמה עונות, גם אם נחזור לקטוף מהם עלים וענפים.
התבלינים החד- שנתיים, עלולים לסבול מקטיף חלקי. הם מתאימים לקטיף חד- פעמי ונעדיף לגדל אותם בקבוצות שנשתלו בהפרשי זמן.
תבלינים חד- שנתיים כמו ירקות, מתאימים גם לזריעה, מומלץ תחילה לזרוע בתבנית, עציץ או אדנית קטנה ורק לאחר שהנבטים גדלו ויש להם עלים אמיתיים, מעתיקים אותם בזהירות (ובשעות הערב הקרירות) למכלים יותר גדולים או לגינה.
לחץ כאן לעבור לעמוד צמחי המרפא והתבלין