כיום, הולכת ומצטופפת אוכלוסיית העולם בדירות ובבתי מגורים. רוב השטח המגונן הנו ציבורי וחלקו של הגינון הפרטי הולך ומצטמצם. לכן, בין אם אנו רוצים בקרבתו של הטבע או במעט גוון ירוק בבית, יותר ויותר אנשים מיחסים חשיבות לגידול צמחים בפנים הבית.
לגידול צמחי-בית יש להתייחס כאל תחביב. לכן, החשוב מכל הוא אהבה המתבטאת בתשומת לב ודאגה של המגדל. עם זאת, חשוב להכיר את תכונותיו של הצמח אופיו ודרישותיו וזאת על ידי העמקת הידע המקצועי, גם אם ברמה של מגדל-חובב. לכל צמח יש להתאים את תנאי האור, החום, הלחות, האוויר, הרכב הקרקע, וחומרי המזון (דשן) המתאימים לו.
לפניכם מרוכזים מספר מרכיבים שיעזרו לכם להצליח בגידול צמחי הבית:
תאורה:
באופן כללי מתחלקת התאורה לשלושה אזורים:
אזורים מוארים מאד: בד"כ נמצאים בקרבת חלון, דלת זכוכית שקופה וכו'.
הצמחים הזקוקים לעוצמות אור גבוהות (ואף לקרינה ישירה בשעות הבוקר) הם בעיקר צמחים פורחים וכן צמחים שעליהם צבעוניים במיוחד, כגון: קודן (קרוטון), דיפנבכיה, קורדליין, דרצנות.
אזורים עם עוצמת אור רגילה: חללי הבית המוארים- הסלון והכניסה (בבית פרטי). בקבוצה זו נמצאים צמחים כגון:ספטיפילום, דקל קנטיה, מיני פילודנדרון, פפרומיות.
אזורים עם עוצמת אור נמוכה: מסדרונות ופינות המרוחקות ממקורות אור. בין הצמחים הללו נמצאים פוטוס, סקנדס, אגליאונמה, פילדנדרון אימפריאל, דקל חמדוריאה.
עם זאת יש לזכור שצמחים חייבים אור על מנת לחיות ולכן אין למקמם באזורים חשוכים.
השקייה:
רבים מבין צמחי הבית הינם צמחים טרופים האוהבים מים רכים. בישראל המים עתירים במלח/גיר, דבר העלול להזיק לצמחים.השקיית הצמחים חייבת להיות עד נגירת המים מתחתית העציץ. אם ישנה צלחת, חשוב לרוקנה לאחר שעה-שעתיים מיתרת המים, אחרת יישאר מלח לאחר אידוי המים וכך מהשקיה להשקיה, אחוז המלח במים יעלה. באופן כללי- את הצמח יש להשקות כאשר השכבה העליונה של מצע השתילה- מתייבש.
השקיה במים רכים: ישנם מספר צמחים הרגישים למלחים שבמים ולכן יש להשקותם במים רכים (מי מזגן, מים מזוקקים, או כברירת מחדל-מים שהורתחו). בין הצמחים הנ"ל: אנטריון, קלתיאות, סחלבים.
בהשקייה מסוג זה ממלאים את צלחת העציץ במים, ומשרים את העציץ לזמן מה. לאחר שהמים הגיעו לשכבת האדמה העליונה, יש לשפוך את היתרה מהצלחת. השקייה כזו ניתנת לצמחים שעליהם מכסים את אדמת העציץ והשקיה "רגילה", עלולה לגרום להם נזקים כתוצאה מעודף מים (סיגל אפריקאי ובגוניות למיניהן).
מזון:
את המזון הנחוץ להם מקבלים צמחי-הבית בשתי צורות: דשן נוזלי הניתן כל 14 יום, או דשן בשחרור איטי הניתן פעמיים בשנה, באביב ובסתיו.
מחלות:
חלק גדול מהתופעות הנראות כמחלות בצמחי הבית, נגרמות כתוצאה מאחזקה או טיפול שאינם מתאימים לצמח. לכן, אין צורך למהר ולרסס ללא צורך.
הצהבה בעלים- עשויה להיגרם כתוצאה מעודף מים, או חוסר ניקוז בעציץ. עלים קטנים וחיוורים, הם תוצאה של מחסור באור ולעיתים מחסור בדשן.
שולים חומים בעלים- הם תוצאה של המלחה או יובש. על ידי שטיפת אדמת העציץ מדי פעם, ניתן למנוע את תופעת ההמלחה.
הופעת נמלים על הצמח- מעידה על הימצאות כנימות-קמחיות, כנימות-מגן ואחרות. בעזרת מברשת שיניים רכה טבולה באלכוהול, ניתן לנקות את הכנימות או לשטוף אותן במים. והיה ואין תוצאות, רצוי להגמיע קונפידור.
ישנן מחלות ומזיקים נוספים אותם נפגוש בכתבות נוספות. חשוב לדעת שצמחי בית המקבלים תנאי גידול הכוללים אור, השקייה, אוויר ותשומת לב, צומחים היטב גם ללא שימוש בחומרי הדברה.
בברכה ברכה דורון